Socialt samspel

Interaktiv koncentrationsförmåga

Interaktiv koncentrationsförmåga

Ditt barn har säkert en förmåga att koncentrera sig under en lång period med tanke på hur länge barnet kan isma. Det är alltså inte koncentrationsförmågan i sig som är problemet. Det är däremot den sociala interaktiva koncentrationsförmågan som är problemet. Det vill säga den tid ditt barn kan stanna i en lek eller aktivitet med en annan person innan den återgår till en ism eller stänger av.

Den sociala interaktiva koncentrationsförmågan kan vara allt från ett par sekunder, någon minut upp till en timme eller mer. Oavsett hur lång den är i dagsläget så går det alltid att förlänga den med rätt träning och motivation.

Det första du bör tänka på är att vara användarvänlig, motiverande och rolig.

historia-2

Lek mer

Då ditt barn är involverat med dig i en lek, ge barnet mer av det han/hon gillar som tex om ditt barn gillar när du jagar och sen kittlar det eller om ditt barn tycker om att prata om Batman, prata mer om Batman. Ställ frågor om Jokern, hämta honom i batmobilen med Alfred som chaufför, åk till Gotham City osv.

Uppmuntra

Uppmuntra och beröm ditt barn när ni är i leken. När ditt barn faller in i en ism, släpp leken och delta i ditt barns ism tills du får ett nytt tillfälle till kontakt som tex ögonkontakt, fysisk beröring eller verbal kontakt. Bjud då tillbaka barnet in i leken där ni slutade. Säg tex ”Skynda dig och hoppa in i batmobilen innan Jokern kommer” eller ”Akta dig! Nu kommer jag och kittlar dig”. Bjud endast in till leken en gång vid varje tillfälle. Vill inte barnet så släpp leken och prova bjuda in igen lite senare.

 Vad kan jag göra för att skapa socialt samspel.

 1 Kärlek och acceptans. Behåll den grundtanken i allt du gör.

2 Döm inte barnets beteende som bra eller dåligt, rätt eller fel, acceptabelt eller oacceptabelt.

3 Använd din energi, din entusiasm och nyfikenhet.

4 Var en detektiv. Observera och lär dig förstå vad ditt barn gör och varför. Sök efter ledtrådar i deras beteende och använd dig av dom för att hjälpa ditt barn.

5 Var närvarande. Här och nu. Släpp tankar som ” tänk om”, ånger för det som varit eller oro för framtiden. Lägg telefonen på hyllan, stäng av tv:n och var 100% närvarande.

6 Var tacksam för allt ditt barn gör, all respons och alla försök till socialt samspel. Beröm, beröm, beröm.

 

”Välj glädje och lycka till din högsta prioritet”