Ögonkontakt

Nyckeln till socialt samspel

Nyckeln till socialt samspel

Många barn med autism har svårt med ögonkontakt. Det är en av de första sakerna vi börjar att jobba med. Ta en bebis som exempel. De är fascinerade av människor, vill ha ett samspel, tittar rakt in i ögonen och det är därför de lär sig så mycket så fort. Om du vill lära ditt barn att prata mer så hjälp det med att titta mer på dig. Barnet kan då se hur du formar orden med din mun och på de sättet lär dom sig.

”Ju mer du tittar desto mer lär du dig”

Bristen på ögonkontakt är oftast ett av de största och vanligaste egenskaperna våra autistiska barn kämpar med. Det största problemet med låg ögonkontakt är att det i sin tur leder till lågt socialt samspel och inlärningssvårigheter.

IMG_4023

Träna

I många av de träningsformer som används idag tränar man ögonkontakt genom att begära det och öva in det som ett beteende. Att tex säga ”titta på mig så får du leksaken”. Dom lär sig att gör jag detta beteendet så får jag det jag vill ha. Men då autism är ett socialt handikapp så är det ett samspel vi vill åstadkomma. Vi vill att barnet tittar på oss för att de VILL göra det inte för att vi kräver det. Det är stor skillnad mellan att kräva eller att göra det av egen fri vilja. Av den anledningen ser dom tekniker vi lär ut helt annorlunda ut.

Vår uppgift är att inspirera glädjen och lusten att titta människor i ögonen och det gör man genom att vara lockande, intressant, rolig, spännande, oförutsägbar och dynamisk.

 För att börja jobba med ögonkontakten finns det några enkla saker att tänka på:

  1. Positionering – placera dig i barnets ögonnivå eller under så att det blir lättare för barnet att titta på dig. Om hen tex sitter på golvet och kör en bil fram och tillbaka, lägg dig då på golvet på rygg bredvid så att hen inte behöver flytta sitt huvud utan endast ögonen för att titta på dig. När du ska prata med hen stå inte upp och prata till barnet utan gå ner på huk så att ni är ansikte mot ansikte.
  2. Ögonnivå – ta allting till din ögonnivå. Om barnet vill ha en leksak, ta då leksaken och håll den bredvid dina ögon. Fråga om det är den leksaken hen vill ha. Begär inte ögonkontakt för att barnet ska få leksaken. Uppmuntra och tacka om/när du får den spontant.
  3. Använd din entusiasm – när ditt barn är motiverat att leka eller samspela med dig kan du tex säga ”Charlie! Vet du vad?” sen pausa och invänta ögonkontakt. Du kan upprepa samma fras flera gånger. Det viktigaste är att du använder din entusiasm och ditt kroppsspråk och tonläge för att visa att det är något jättespännande som du kommer berätta. Får du inte ögonkontakt efter ett par gånger så berättar du ändå och provar samma sak igen nästa gång.
  4. Be om ögonkontakt – kan vara väldigt känsligt och kan ibland göra mer skada än nytta om du gör det på fel sätt. Tjata aldrig och kräv aldrig ögonkontakt från ditt barn. Be om den på en rimlig nivå och förklara varför när du gör det. ”Charlie, när du tittar på mig så har jag mycket lättare att höra vad du säger” eller ”om du tittar på mig så har jag mycket lättare att förstå vad du vill” eller ”om du tittar på mig när du frågar så kan jag hjälpa dig snabbare”.
  5. Använd mat – Om ditt barn älskar att äta tex korv så lägg bara upp 1/4 av korven på tallriken, så mycket så att barnet är motiverat att be om mer. Tänk nu på att placera dig i ögonnivå eller lägre. Ha tålamod och ge barnet tid att försöka be om mer. Så fort du fått ögonkontakt, tacka och fråga om barnet vill ha mer – ge barnet mer! Du kan göra samma sak med popcorn, chips och annat som ditt barn älskar att äta. Ge inte en skål full med popcorn till filmen. Där missar du världens bästa motivation och träningstillfälle.
  6. Tacka – Den viktigaste punkten av dom alla. Uppmuntra all ögonkontakt och då menar jag verkligen varje liten ansträngning du kan hitta. All ögonkontakt får respons i form av en reaktion från dig. Det kan man göra på många olika sätt beroende på hur man är som person. Du kan bli jätteglad och hoppa och studsa och säga ”TACK! vad glad jag blir när du tittar på mig” eller viska ” tack för att du tittar på mig” eller göra en high five för att hen tittade eller ”nu förstår jag vad du menade när du tittade på mig, tack”. Du märker ganska snabbt att så fort man börjar ge respons på all ögonkontakt så ökar den markant.
  7. Riktad uppmärksamhet – Du kan locka ditt barns ögonkontakt genom att rikta uppmärksamheten mot ögonen eller ansiktet. Ta på dig en rolig hatt som gör att det händer något oväntat eller roligt. Rita ansiktsmålning eller bara ringa in ögonen med en penna. Ta på dig ett par roliga glasögon men som inte är tonade så de täcker för ögonen. Det finns massor av olika sätt att locka blicken dit du vill.

 ”Lek med verktygen, ha kul, testa”