Maten

Hur påverkar maten ditt barn?

Socker

För mycket socker ger ditt barns kropp för mycket energi att hantera. Med all den energin kan det vara svårt för barnet att koncentrera sig på det du vill fokusera på, som ögonkontakt och språk.

Mjölkprotein & gluten

Många barn med Autism är intoleranta mot mejeriprodukter. Det är det primära mjölkproteinet, även kallat Kasein, som ofta är problemet. Kasein finns i alla mjölkprodukter. Även i ost, yoghurt, kvarg, keso, grädde, glass, vassle, mjölkpulver, skummjölks-pulversmör, även i får och getmjölks produkter och torrmjölk-substans.

Barn med denna intolerans visar ofta stora sociala framsteg när dem undviker mejeriprodukter.

Kaseinets påverkan kan kännas igen på dessa symtom:
  • Trötthet
  • Rodnader i ansiktet
  • Irritation i ögon
  • Hudproblem
  • Luftvägsbesvär
  • Diarré eller förstoppning
  • Magsmärtor

Samma teori gäller även för bröd. Det primära proteinet i vete kallas gluten. Många föräldrar rapporterar att deras autistiska barn är glutenintoleranta. I dag finns det bra substitut för brödprodukter på marknaden.

Grönsaker & frukt

Ditt barn bör äta mycket frukt och grönsaker. Det är viktigt att vara bestämd för du måste ta bort all osund mat och presentera sund mat. Hur du presenterar ny mat för ditt barn kommer göra en stor skillnad. Det är bra att tänka kvalitet istället för kvantitet.

Gör grönsaker intressanta genom att mosa, använd karamellfärg/hushållsfärg för att färga moset, skär i stavar, servera på olika storlek på tallrik, servera i mugg eller glas, visa att du äter grönsaker och hur mycket du tycker om det och erbjud dem sen till ditt barn. Vissa barn kan inte äta olika sorters mat på samma tallrik, ge dem då flera tallrikar. Det finns inga gränser för kreativiteten. Använd ditt barns motivationer!

Och kom ihåg att inte pressa ditt barn att äta, ge barnet kontroll över matrutinerna. Presentera maten avslappnat och på avstånd och låt barnet komma till dig och be om det.

frukt-gront

Emilia Kraft Nobel i vårt team är utbildad Ayurvedisk Hälsorådgivare och ger dig gärna tips angående Maten!

Källförteckning: ”Autism Breakthrough” av Raun K. Kaufman, Mona Nygren Ayurvedisk hälsorådgivare
http://www.psoas.se