Ism

Ett repetitivt, exkluderande beteende

Ett repetitivt, exkluderande beteende

Vad gör ni när ni vill göra något som ni älskar? Läser en bok, går på yoga eller lyssnar på musik kanske. Hur skulle det kännas om någon hindrade dig från det? Stänger av musiken och säger -Kom, nu ska vi ”lägga samma”. Vad skulle hända med er relation då? På vilket sätt skulle detta stärka relationen er emellan? Får detta ert barn att vilja komma till vår värld och agera socialt? Hur känner du inför detta?

Vad är en ism?

En ism är ett repetitivt, exkluderande beteende som ditt barn gör för att ta hand om sig själv. Ett sätt att förflytta sig från vår interaktiva värld in i sin egen. En ism kan se väldigt olika ut från barn till barn men en sak är säker och det är att alla med autism ismar mer eller mindre. Det kan tex vara att förflytta sig i ett visst rörelsemönster, springa fram och tillbaka, snurra på föremål, rada upp föremål, upprepa samma verbala fraser om och om igen, ställa samma fråga trots att du gett svaret 50 ggr redan, studera olika föremål in i minsta detalj, agera ut en scen från en film, ljudeffekter osv.

ism

Det är lätt att missta en ism för en lek i början. För att fastställa att det är en ism kan du känna efter om ditt barn är exklusivt, om du får ögonkontakt, om du endast är ett föremål i barnets ism eller om det du gör får någon uppmärksamhet eller spelar någon roll från ditt barns sida.

Olika ismer

Ett och samma barn har ofta många olika ismer och ismen kan också ändra karaktär. Det kan komma helt nya och gamla kan försvinna eller utvecklas. Ditt barn har en väldigt bra anledning till att isma. Om du avbryter ismen driver du bara barnet längre och längre in i sin egen värld.

”Ismen är vår väg in. Nyckeln till det sociala samspelet”

Det bästa sättet att hjälpa ditt barn när det ismar är att delta i ismen. Genom att göra samma som barnet gör. Det handlar inte om att kopiera, vara en spegelbild eller att härma barnet, utan att sätta sig in i vad det är som gör att han/hon väljer ismen. Det är då det händer. Där byggs er relation upp med tillit, respekt, acceptans och trygghet.

Det är starten för ett socialt samspel.

”Kan inte du komma till vår värld så kommer vi till din” citat av Raun K. Kaufman

Spännande, roligt, utmanande, rörande, pirrigt, kärleksfullt, galet, häftigt, busigt, inspirerande, givande, överraskande, magiskt, energigivande, äventyrligt, lärorikt, lycka, kärlek, hopp, liv.

Tänk om någon sa till dig att du kommer få känna allt detta när du får reda på att ditt barn fått diagnosen autism.

”Om….om é bra”

Vad mer är möjligt på denna fantastiska resa ni nu ska få uppleva?