Hem & miljö

Tre grundläggande faktorer

Miljön ditt barn vistas i har stor betydelse för inlärning. Det finns tre saker man bör tänka på för att skapa en så gynnsam miljö som möjligt.


IMG_4032

1. Låg distraktionsnivå

Många barn blir överstimulerade av alla ljud, färger, bilder och rörelser i vår vardag. Tänk efter hur ditt barn reagerar på stora födelsedagsfester, köpcentran, Ikea och liknande. Stänger barnet av, blir hyperaktivt eller måste sova länge efteråt så vet du att han/hon är överstimulerad.

Har du provat lära ditt barn något samtidigt som han/hon tittar på film? Du får då i bästa fall ditt barns uppmärksamhet lite sporadiskt. Ditt barn lär sig fortare i en distraktionsfri miljö. Det kan tex vara ett avskalat rum utan elektroniska föremål, inte för mycket mönster och färger och med en lagom mängd leksaker.

2. Hög kontroll

Genom att ge ditt barn mer kontroll bygger ni en djupare och starkare relation ur ditt barns synvinkel. Det innebär att du måste skapa en miljö som gör att du inte ska behöva neka eller säga till ditt barn särskilt ofta. På det sättet åstadkommer du en mer attraktiv miljö att vistas i och barnet blir då mer motiverat, vilket i sin tur leder till att det är mer öppet för ett socialt samspel tillsammans med dig.

Tänk själv så mycket det finns att säga nej till i de olika miljöerna. T ex i köket: ”akta kniven, rör inte spisen, akta det är varmt, nej, öppna inte den”. Utomhus: ”Nej, akta bilen, spring inte iväg, håll i min hand”. Hemma hos en vän: ”Nej, rör inte den, den kan gå sönder, akta den, gå inte in där”. I ett klassrum: ”Nej, sitt still, tysta, prata inte, rör inte den”.

Det här är bara några exempel på alla dom nej som ditt barn blir utsatt för. Ju mer du säger nej ju mindre vill ditt barn interagera med dig. Det är självklart att man inte kan sluta säga nej helt och hållet men ditt jobb är att minimera riskerna för att behöva säga nej.

Berätta för ditt barn vad som kommer hända eller vad du ska göra innan du gör det. Respektera när ditt barn visar tecken på att det inte vill exempelvis när han/hon drar sig undan, säger nej, puttar bort dig eller ett föremål. Undvik att stoppa ditt barn fysiskt om du inte måste av säkerhetsskäl. Om så är fallet så var stark och tydlig med det och försök känna dig lugn inombords.

3. Människors attityd

Ditt barn kommer högst troligt att ha lättare att interagera med någon som mår bra och är glad än någon som mår dåligt eller känner sig obekväm i situationen även om det inte syns utåt sett så märker barnet det. Om ditt barn möter människor som dömer henne/honom och inte accepterar barnets sätt att vara, påverkar detta ditt barn negativt på ett sätt som gör att dessa människor blir mindre attraktiva att vara med.

Du och alla i ditt barns omgivning blir som en enda stor reklamfilm där vi vill sälja socialt samspel. Vi hade ju aldrig ”köpt” socialt samspel av någon som inte accepterade oss eller tyckte det var obehagligt i vår närvaro. Att låtsas må bra funkar inte. Det är ineffektivt. Våra barn ser rakt igenom det.