Vad är Autism?

Autism är ett relationshandikapp inte ett beteende handikapp. Alla autistiska barn har en förmåga att gå in i sin egen lilla värld och lämna oss utanför för någon minut, kanske en timme eller ibland en hel dag.

Autism handlar om bristen på socialt samspel. Att inte kunna leka med andra barn, att inte vara intresserad av vad andra människor säger och gör. Av den anledningen är det viktigt att fokusera på det sociala samspelet. Målet är att hjälpa barnet att vilja ha ett socialt samspel inte att träna in kunskap.

IMG_4023

Vad är det att du önskar mest av allt med ditt barn?

Är det att han/hon ska kunna läsa, rabbla alfabetet, kategorisera, ”lägga samma”, namnge alla färger och former, mattematik, historia eller är din högsta önskan att ditt barn ska kunna ha en bästa vän, få en flickvän eller pojkvän, kunna berätta om deras dag för dig när de kommer hem, känna sig älskade och accepterade för den dom är. För mig är svaret enkelt.

Fyra enkla saker att tänka på när du som anhörig möter ett barn med autism

  1. Positionera dig i ögonnivå med barnet. Invänta ögonkontakt om möjligt innan ni börjar tala till barnet.
  2. Inled en social interaktion. Ställ en fråga, invänta ett svar. Får du inget svar, ställ samma fråga en gång till – vänta. Får du fortfarande inget svar formulera om din fråga till en enkel ja och nej fråga – invänta svar. Kom ihåg att uppmärksamma och berömma när/om du får respons.
  3. Ta det aldrig personligt om du inte får något svar. Det har ingenting med dig att göra. Boosta istället den sociala inviten med att ge en komplimang eller tacka för något. Kom ihåg att det är viktigt att inte sluta försöka. En dag kommer det komma när du minst anar det och då kommer det betyda hela världen.
  4. Stanna kvar. Bara stanna i barnets närvaro utan att kräva något. Ge er tid och göra ingenting fast gör ingenting tillsammans. Bara visa din kärlek och acceptans. Var lyhörd om barnet visar att de vill vara ifred eller att du ska flytta längre bort. Gör då det.