Inlägg

Organisera i lekrummet

I vårt lekrum har vi delat in leksakerna i kategorier och i lådor. Allt för att göra det lättare för både barnet och oss att hitta. Man kan ha alla dessa lådor på en hylla som barnet inte når, så att dem får be om dem. Utmärkt för språk, kommunikation och ögonkontakt. Här har vi tex superhjältelådan.

Om barnet pekar på hyllan utan att göra ljud/tecken. Då ställer vi oss vid hyllan och med total fokus riktad mot barnet tar reda på vad det kan vara.

– oh jag ser att du vill ha något här uppe på hyllan!
 Jag tycker om/älskar att hjälpa dig!

 

Sen börjar vi peka på lådor och låter barnet kommunicera fram vilken låda. Vi lägger också till delar av ord som tex – BA för Batman eller -MA för mamma mu. Och viktigast av allt: Fira ditt barn för alla försök med kärlek, glädje och upphetsning. 
Och på ditt eget personliga härliga sätt.

-wow vad bra du sa det!

-jag älskar när jag får hjälpa dig! (Viska)

-vad glad jag blir när du ber mig om hjälp, jag finns här!

-du är bäst, du är bäst, du äääärrrrr bäst! (Sjung)

-oj va bra du tittade på mig när du sa det, dina ögon hjälper mig att höra vad du säger.

Ge kramar och kroppskontakt om ditt barn tycker om det.
Det finns oändliga möjligheter!

Det är inte målet att hitta leksaken som är fokus, det är det sociala samspelet för att ta sig dit som är fokuset!

 

IMG_1020