Inlägg

Kommunikation del 1

Bara för att ditt barn inte kan prata ett talat språk idag betyder det inte att han/hon aldrig kommer lära sig det.

Även om barnet är 3,7 eller kanske 12 år gammalt.
Vi satsar alltid på ett talat språk i första hand men ger samtidigt alternativa verktyg till kommunikation parallellt i väntan på det talade språket och som ett hjälpmedel på vägen.

Så hur får vi barnet att börja prata?

Det finns massor av olika sätt att göra det på beroende på barnets utgångspunkt och motivationer. Vi kommer dela med oss av dom här på sidan och här kommer ett av dom.

1. Välj en karaktär/film eller bok som ditt barn är motiverat av. Vi kan ta Djungelboken som ett exempel.
Se på den filmen eller läs boken tillsammans med ditt barn om och om igen. Lär dig fraserna från filmen, sätt dig in i karaktärerna, lev dig in i storyn.
Prata om det vid matbordet, i bilen, vid läggning när ni har en mysig stund. Kräv inget av barnet.

2. Sen väljer du ut en sång från filmen. Ofta kan det vara mycket lättare att sjunga ut orden än att prata dom till att börja med. Precis som människor som stammar när dom pratar men inte när dom sjunger. Av någon anledning är det lättare. I detta fallet valde jag sången ”var glad och nöjd”…det är här ditt jobb börjar.
Lär dig sången utantill och börja sjung på den. Flera gånger om dagen i flera veckor. Fortfarande utan att kräva något från ditt barn. Sjung den med glädje och inlevelse. Använd din entusiasm och ditt kroppsspråk. Var dynamisk och läs in ditt barns sinnesstämning. Är barnet djupt inne i en ism( ett repetativt exkluderande tillstånd) välj då ett annat tillfälle. Du kan sjunga den tyst och mysigt vid läggningen, högt och energiskt vid lek, lite för dig själv vid matbordet i en lugn stund.
Om du märket tecken på att ditt barn ogillar när du sjunger den välj då en annan sång. Kanske du rent av ska välja en annan film/karaktär/bok. Här måste du vara lyhörd. Det kan vara att du valt fel men kan också vara att du valt rätt men att det är fel timeing när du väljer att sjunga sången. Så var öppen för ditt barns signaler. Det är du bäst på att avgöra som känner ditt barn bäst. Huvudsaken är att ditt barn är motiverat och gillar det du gör.

3. När du sjungit sången i flera veckor och ditt barn motiverat deltar när du sjunger. Kanske sitter tyst och lyssnar, ler, dansar med eller rent av bara inte protesterar kan räcka för vissa barn så pausar du. Pausa vid ett specifikt ord som du valt ut och vänta ett par sekunder. Pausa alltid vid samma ord varje gång i början tills det sitter.
Tex: ”Var glad och nöjd för vet du vad, en björntjänst gör ju ingen glad. Glöm bort bekymmer, sorger och…….paus……(besvär)
Du kanske inte får något ord de första 100 ggr du gör det men möjligtvis ett försök till ett ljud. Viktigt! Ge respons på varje försök till ett ljud även om det inte är ett tydligt ord. Vi vill att barnet ska bli duktigt på att försöka även om dom inte klarat vår tanke av slutmålet. Vi vill att dom ska vilja försöka igen och igen och igen. Då vill det till att vi uppmuntra dom till det BIG TIME!!
Men när du pausar den 101:e gången så kanske ordet du väntat på kommer.

När ordet/ljudet sen sitter så kan du utmana ditt barn genom att pausa på ett nytt ställe och sen ett till. Skynda långsamt bara. Ditt barn ska känna att det är lek och att ni har roligt. Kom ihåg att även om vi tränar kommunikation så är högsta prioritet alltid det sociala samspelet.

Den här metoden kan man använda på många olika sett långt upp i åldrarna. Gillar din 13 åring att lyssna på Kiss, ja, då är det din ingång. Gillar ditt barn babblarnaså kanske det är din väg.

I det lilla filmklippet så använder vi oss av Djungelboken. Vi har kört det rätt många veckor så vi pausar vid ett par ställen. På sista stället kom inte ordet vid min paus så då fyller jag i det själv och sjunger vidare. Då vi jobbade med att få fram det första ordet krävdes lite längre pauser än den du ser på filmen och beröm….massa beröm.

Ni får jättegärna pm till mig om ni behöver tips om motivation och sånger för just ert barn eller om ni provar får ni gärna berätta hur det går.