Inlägg

”Ensam är stark men tillsammans är vi starkare”

Hur kan ett litet barn med autism göra så att vi människor gör så att vi känner oss så inkompetenta.

Varning för lååång text…om ni inte är upplagda för långläsning;)

Ingenting kan få föräldrar, lärare och professionella att känna sig så inkompetenta som ett litet barn med autism.
De verktyg, strategier och inlärningsmetoder som i vanliga fall fungerar så bra med andra barn ger inte samma respons hos många av barnen med autism.

Vi har ofta svårt att läsa av deras beteende och förstå deras behov som kan vara dolda för våra ögon att uppfatta. Deras sätt att tänka och ta in information på stämmer inte överens med hur vi fungerar. En metod fungerar bra ena veckan för att sen nästa vecka inte fungera alls och vi förstår inte varför. Det är oftast en liten detalj som vi inte uppfattar som är orsaken till det för det finns alltid en förklaring, vi kan bara inte se den.
Dom kan ta tre steg fram i utvecklingen för att sen en dag helt plötsligt ta fyra steg bak.
Vi blir osäkra och förvirrade och kan uppfatta situationen som oberäknelig. Ingenting kan få oss vuxna att känna oss mer sårbara än när vi är utom kontroll, när vi är osäkra och inte vet vad vi ska göra eller när andra vill att vi ska ändra på oss.

Tänk att vi kan göra så att vi känner så över ett litet barn med autism.

Om det så är en lärare som testat alla sina terapeutiska trix, använt alla sina ess i rockärmen, alla sina knep och psykologiska kunskaper eller en lärare som måste anpassa inlärningen till individen med autism samtidigt som hen ska se till att möta upp behoven för resten av barnen i klassen speciellt när hen kanske inte ens vet vad individens speciella behov ens är eller en förälders stress över att inte veta hur dom ska nå in till barnet, stressen över omgivningens dömande, kommentarer eller blickar om deras barns beteende.

Vi vill alla känna oss accepterade, kompetenta och säkra och vi kan nog alla erkänna att detta lilla barn med autism någon gång utmanat detta behovet inom oss.

Det är helt okej om vi inte har alla svaren direkt. Om vi inte vet vad vi ska göra. Resan kommer gå upp och ner, glädjeskutt och triumfer kommer kantas av bakslag och frustration men det är en helt underbart fantastisk resa där vi får lära oss helt unika, magiska saker som vi aldrig annars hade fått lära oss tack vare dessa barn.

Om alla vi runt om barnet samarbetar och leker ”glada detektiver” kommer vi hitta den rätta vägen för att kunna hjälpa dom.